kelubee - sedut madu

Madu Kelulut Mahal?

KELULUNOMIC 2 : MADU KELULUT MAHAL?

Seolah menjadi trend pengguna berpendapat bahawa madu kelulut yang dijual dipasaran mahal. Hakikatnya persepsi itu terbentuk seiring dengan tanggapan bahawa madu lebah kelulut adalah produk kampung. Sedangkan madu kelulut kini adalah bahan semulajadi terbaik yang menjadi SUPERFOOD pertama di Malaysia. Semakin banyak kajian kini menunjukkan madu ini mampu mencegah penyakit kronik seperti darah tinggi, kanser, strok dan kencing manis. Malah turut berpotensi mencegah selsema, meningkatkan ingatan serta melambatkan penuaan.

Mengikut kiraan penyelidik Honeygold Laboratory, kos untuk pengeluaran madu kelulut perkilogram adalah RM180 sekilogram. Kos-kos ini melibatkan kos pembelian koloni, pemasangan toping dan hive, penyelenggaraan dan pencegahan kecurian sarang, tanaman pokok bunga, alat tuaian, pembotolan, upah tuaian dan kos overhead lain. Jadi mengambil kira keuntungan dan limitasi pengeluaran antara bulan Mac sehingga September sahaja setiap tahun serta kos pemasaran, anggaran harga jualan purata madu kelulut di Malaysia sekitar RM300-RM350 sekilogram adalah relevan. Jangan sesekali membandingkan madu lebah kelulut dengan madu lebah ternak  biasa yang diberi makan air gula kerana kelulut hanya mengambil nektar semulajadi pada tumbuhan.

Andai dikira kos harian pengguna pula, dos yang diperlukan hanya sekitar 10g (satu sudu) setiap dua hari. Maka sekilogram boleh dianggarkan bertahan sehingga 6 bulan dan semestinya ia telah lengkap untuk nutrient harian melibatkan tenaga, vitamin, minerals, protein dan zat-zat lain. Maka ia sangat berbaloi dengan nilai yang dibelanjakan.

Kalau kita memandang kehadapan, madu adalah antara penawar yang disebut didalam AlQuran. Tetapi kesukaran mendapatkan yang asli menyebabkan kita hilang keyakinan. Kini, madu kelulut asli dihasilkan dengan banyak dan menjadi tanggungjawab kita menyokong usaha penternak agar industri ini terus bertahan untuk bekalan madu asli kepada kita semua.     

Tapi sudah menjadi lumrah, barangan yang natural seperti ulam akan dipandang murah walaupun sebenarnya lebih baik berbanding bahan sintetik yang dibotol dengan baik. Mungkinkah kita terpengaruh dengan iklan untuk berbelanja mahal bagi produk sintetik berbanding bahan asli yang diadun oleh lebah melalui wahyu Allah? Tepuk dada tanya selera…

Kredit asal: HoneyGold Laboratory

Tags: No tags
0

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *