kelubee - crystallized honey

Madu Kelulut Berkristal. Asli atau Tidak?

Mitos dan kepercayaan terhadap madu memang banyak. Mitos ini berkembang dan menjadi kepercayaan apabila idea atau maklumat tersebut diulang-ulang. Lama-kelamaan ia diterima pakai dan menjadi sandaran hujah (walaupun tidak betul).

Salah satu mitos yang kerap kali diperkatakan terhadap madu ialah madu asli tidak akan membentuk mendakan atau berkristal. Apabila terdapat mendakan kristal, ramai percaya madu tersebut bukan madu asli. Ia madu tiruan atau madu campuran (adulterated honey). Ramai pengguna jadi keliru. Kenapa dan bagaimana madu asli membentuk kristal?

Secara semulajadinya, madu merupakan cairan yang mengandungi kandungan gula (karbohidrat) yang amat tinggi (saturated solution). Madu kelulut mempunyai kandungan gula melebihi 50% (kadangkala mencecah 70%). Komposisi ini juga bergantung kepada banyak faktor.Larutan tepu madu (iaitu keadaan air tidak lagi dapat melarutkan gula) ini akan cuba menjadi seimbang melalui proses yang dipanggil pengkristalan gula (gula di’asingkan” dari larutan).

Komponen utama dan penting gula di dalam madu kelulut ialah gula fruktosa dan glukosa. Ratio di antara gula fruktosa dan glukosa perlu sekata. (Madu kelulut biasanya mempunyai kandungan fruktosa sekitar 17 g/100g dan glukosa 14 g/100g). Gula glukosa pula merupakan bahan yang rendah keupayaan untuk larut di dalam air berbanding gula fruktosa.

Gula glukosa lah yang membentuk kristal. Ia terjadi apabila glukosa terpisah daripada cairan madu untuk mencapai kestabilan, dan kristal glukosa terbentuk sebagai mendakan.Proses ini berlaku secara semula jadi. Ada beberapa faktor yang mempengaruhi proses kristal ini berlaku. Antaranya suhu dan kelembapan (Relative humidity).

Kesimpulannya, jangan panik (termasuk membuang madu) apabila terdapat mendakan kristal di dalam madu!

Kredit Asal : Man Che Me Trigona

Tags: No tags
0

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *